Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Zorg in verhalen Hospice Demeter

Hospice Demeter

Academisch hospice Demeter is een gastvrij en warm huis voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten. Omringd door een prachtige tuin biedt het professionele team 24 uur per dag intensieve begeleiding en persoonlijke aandacht. Er is alle ruimte en rust om op de eigen manier invulling te geven aan deze laatste fase en waardig te overlijden. Hospice Demeter heeft geen eigen levensbeschouwelijke identiteit: iedereen is er welkom.

Bent u verwijzer en wilt u uw patiënt aanmelden, dat kan via het aanmeldformulier.

Wat biedt het hospice u?

Huiselijkheid, deskundigheid, gastvrijheid en respect, voor u en uw naasten. In het hospice gaat het leven door. Bezoek is altijd welkom, er worden feestdagen gevierd, maaltijden gedeeld, er wordt muziek gemaakt. Gespecialiseerde verpleegkundigen en verzorgenden zijn 24 uur per dag aanwezig om u te helpen een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te ervaren. Daarbij zijn uw prioriteiten en behoeften leidend. Zoveel mogelijk proberen we uw lichamelijke klachten weg te nemen of te verminderen. Naast medische zorg is er ook veel ruimte en aandacht voor zingeving en voor gevoelens en emoties rondom afscheid, zowel voor u als voor uw naasten.

Lees meer Lees minder

Team van professionals
Het team van verpleegkundigen en zorgkundigen wordt ondersteund door zorgvuldig getrainde vrijwilligers en betrokken facilitair medewerkers. De medische zorg wordt geboden door twee bij het hospice aangesloten artsen, drie verpleegkundig specialisten en een vast team van huisartsen in de regio. Ook uw eigen huisarts kan in overleg hoofdbehandelaar blijven tijdens uw periode in het hospice.

In het hospice heeft iedereen veel aandacht voor zingeving en spirituele zorg: wat voor u belangrijk en betekenisvol is staat voor ons centraal. U kunt daarnaast met de geestelijk verzorger spreken over zingevingsvragen of over existentiële of spirituele onderwerpen. De geestelijk verzorger is er ook voor uw naasten.

Elke week is er een interdisciplinair overleg tussen alle betrokken zorgverleners. Daarin bespreken we uw situatie, uw zorg- of behandelprioriteiten en mogelijkheden voor het verlichten van klachten. Daarbij wordt gekeken naar zowel lichamelijke als psychische, sociale en existentiële aandachtspunten. We doen dit vanzelfsprekend in samenspraak met u.

Voor aanvullende zorg zoals fysiotherapie en psychologische ondersteuning werken wij met vaste zorgverleners uit de omgeving. Ook werken we nauw samen met het UMC Utrecht.

Hoe ziet uw verblijf er uit?

Gastvrije ruimtes voor iedereen
De grote huiskamer is een gezellige ontmoetingsplek voor iedereen: patiënten, bezoekers en zorgverleners. Om half 11 wordt er koffie gedronken aan de eettafel en u kunt er gezamenlijk lunchen en dineren. Dat is uiteraard vrijblijvend, u kunt ook op uw eigen kamer eten. Er zijn comfortabele zithoekjes en er is een warme haard. Koffie en thee staan altijd klaar, ook voor uw bezoek. Op een aantal donderdagen per maand is er pianomuziek, soms aangevuld met klassieke zang. We zijn altijd op zoek naar muzikanten die in het hospice willen spelen.

Lees meer Lees minder

Tuin
De grote tuin rondom de boerderij heeft veel privéhoekjes en een gezellige verwarmde tuinkamer. Deze tuinkamer is open voor iedereen maar kan ook een dagdeel gereserveerd worden voor een speciale gelegenheid zoals het vieren van een verjaardag of een gezamenlijke maaltijd met uw familie. Als het mooi weer is kunt u met uw bed naar de tuin.

Stilteruimte
Op de eerste verdieping is een stilteruimte. Daar kunt u zich terugtrekken om een kaars te branden, een tekst te lezen of gewoon stil te zijn. Er is een familiekamer waar naasten zich kunnen terugtrekken. Er is een kleine logeerkamer met wastafel beschikbaar. Overleg gerust als uw naaste daar gebruik van wil maken.

Eten en drinken
Ontbijtvrijwilligers en hospitality-vrijwilligers verzorgen uw ontbijt en lunch, in overleg met u. Ze komen langs om te vragen wat u wilt eten en drinken. Als eten moeilijk is voor u denken ze mee over wat wél mogelijk of aantrekkelijk is voor u. Specifieke individuele boodschappen kunt u laten meebrengen door uw bezoek en in uw eigen koelkast bewaren. Bij de lunch wordt elke dag soep geserveerd, ook aan uw bezoek. Om vijf uur wordt aan u en uw bezoek een amuse en een drankje aangeboden.

Kookvrijwilligers bereiden elke dag een verse warme maaltijd. Daarbij houdt de kok zoveel mogelijk rekening met uw dieet of doet kleine aanpassingen om de maaltijd voor u geschikt te maken. Uw bezoek kan tijdens de avondmaaltijd een meegebrachte maaltijd in de magnetron verwarmen zodat u samen kunt eten.

De eigen kamer

Uw kamer heeft grote ramen en veel licht, een hoog/laagbed, een nachtkastje, een wastafel, een koelkastje en een grote hang/legkast. We nodigen u uit uw persoonlijke spullen mee te nemen om uw kamer op een vertrouwde manier aan te kleden.
Foto's, bloemen, een lekkere stoel, kunst, een eigen dekbed of kussen helpen om u thuis te voelen. De badkamer met toilet en douche bevindt zich tussen twee kamers in en wordt gedeeld. De kamers op de begane grond hebben een eigen terrasje met meubilair. Met de lift kunt u vanaf de eerste verdieping naar de tuin, ook met uw bed.

Blijven slapen

Als er iemand bij u wil blijven slapen kunnen we een stretcher op de kamer plaatsen. Er is ook een koppelbed in het hospice: dat is een bed dat aan het patiëntenbed gekoppeld kan worden waardoor u nog eens samen dichtbij elkaar kunt slapen. Bezoek is altijd welkom: er zijn geen bezoektijden.

Huisdieren

Onder bepaalde voorwaarden kan uw huisdier meekomen naar het hospice. U en uw naasten blijven zelf verantwoordelijk voor de zorgtaken. Overleg over uw huisdier in het hospice is altijd mogelijk.

Ondersteunende zorg door vrijwilligers

Meer dan honderd vrijwilligers maken het hospice tot een warme gastvrije plek. Er zijn tuinvrijwilligers, gastvrouwen en gastheren en ontbijtvrijwilligers. Zij zorgen voor een fijne huiselijke sfeer. Kookvrijwilligers bereiden elke dag een verse maaltijd. Daarbij houdt de kok zoveel mogelijk rekening met uw dieet of doet kleine aanpassingen om de maaltijd voor u geschikt te maken.

Lees meer Lees minder

De zorgvrijwilligers zijn speciaal opgeleid om mee te helpen in de zorg, bijvoorbeeld bij het douchen of het eten. Ze zijn goed in luisteren en geven u graag de gelegenheid om te praten over wat u bezighoudt.

Complementaire zorg

Naast de standaardzorg is er complementaire zorg: aanvullende zorg. In de laatste levensfase kan deze zorg helpen de symptomen van pijn, angst of onrust en vermoeidheid te verlichten. Muziek, geuren, beeldende begeleiding, kruidenzalven en inwrijvingen met oliën zijn voorbeelden van complementaire zorg. De zorgvrijwilligers geven u graag een ontspannende voetwrijving of handwrijving voor de nacht: hooggewaardeerd door heel veel mensen!

"Alles werd gedaan vol liefde en met aandacht (Chris Maas)"
Plaatje ei

Academisch Hospice en Kenniscentrum Palliatieve zorg

Hospice Demeter maakt onderdeel uit van de Academische Werkplaats Palliatieve Zorg (AWPZ). De AWPZ heeft als doel zorg, onderzoek en onderwijs te verbinden om de zorg voor kwaliteit van leven, sterven en rouwen te verbeteren. Voor meer informatie over onderzoek en samenwerking met de AWPZ verwijzen we u naar: https://palliaweb.nl/consortium-septet/academische-werkplaats

Lees meer Lees minder

Onderzoek
Hospice Demeter is betrokken bij verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Voor publicaties van deze onderzoeken verwijzen we graag naar onderstaande link.

Onderwijs

Hospice Demeter werkt nauw samen met de Hogeschool Utrecht. De HU faciliteert verschillende verpleegkundige opleidingen. Er werken in het hospice regelmatig studenten verpleegkunde (HBO-V) of artsen in opleiding die zich specialiseren in de palliatieve zorg.

Verpleegkundig consulenten Hospicezorg (VCH) en Cirkelteam

Veel patiënten in de palliatief terminale fase verblijven thuis. De verpleegkundig specialisten van hospice Demeter zijn consulent voor deze gespecialiseerde begeleiding thuis. De VCH ondersteunen huisartsen bij het signaleren en behandelen van klachten en problemen en bieden begeleiding aan patiënten en naasten. Zo nodig verwijzen de VCH door naar andere experts om samen tot optimale palliatieve zorg in de thuissituatie te komen. Daarnaast zijn de verpleegkundig specialisten van het hospice onderdeel van het Cirkelteam in de gemeente De Bilt. Dit is een team van wijkverpleegkundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten betrokken bij palliatieve zorg. Ook artsen zijn deel van dit team.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Iedereen met een door de arts afgegeven inschatting van een levensverwachting korter dan 3 maanden kan zich aanmelden bij het hospice, ongeacht levensbeschouwing of religie. De inschatting van de levensverwachting bespreekt uw arts met u. Hospice Demeter heeft 7 kamers. Er is een wachtlijst. De lengte daarvan varieert en is niet goed te voorspellen. U kunt altijd contact opnemen voor een oriënterend telefonisch gesprek.

Aanmelden via het aanmeldformulier

U of uw naaste kan zich aanmelden via het aanmeldformulier. Ook uw huisarts of specialist kan u aanmelden via het aanmeldformulier. Na aanmelding neemt de zorgcoördinator van het hospice contact op met uw huisarts of specialist voor aanvullende gegevens over uw ziektesituatie. Dat is nodig om goed in te kunnen schatten of hospice Demeter u de juiste zorg kan bieden.

Klik hier voor het aanmeldformulier

Vergoeding en eigen bijdrage

Uw zorgverzekeraar vergoedt de hospicezorg als uw levensverwachting korter is dan 3 maanden. De verblijfskosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Daarvoor betaalt u een eigen bijdrage van 50 euro per dag. Verblijfskosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor eten en drinken, de wasserij, de tuin en het dagelijks onderhoud van het huis. Veel zorgverzekeraars vergoeden een deel van deze kosten vanuit de aanvullende verzekering.

Veel gestelde vragen

Kan ik mijn organen doneren als ik overlijd in het hospice?

Nee, organen kunt u niet doneren. Daarvoor moet u in het ziekenhuis liggen. Wel kan een procedure voor weefseldonatie van uw hoornvlies in het hospice opgestart worden door de arts of verpleegkundig specialist. Ook kunt u uw lichaam voor de wetenschap beschikbaar stellen. U kunt vragen hierover of een wens hiertoe bespreken.

Is euthanasie bespreekbaar in het hospice?

Gesprekken over het levenseinde krijgen veel aandacht in het hospice. We werken samen aan het verlichten van uw lijden. Als dat lijden ondraaglijk wordt is euthanasie als mogelijkheid bespreekbaar. Dit is een traject van meerdere opvolgende gesprekken met de arts en een gesprek met een onafhankelijk arts. Als aan alle juridische voorwaarden is voldaan kan euthanasie plaatsvinden in overleg en zorgvuldige samenspraak met het verpleegkundig team.

Kan ik een keer komen kijken?

Hospice Demeter geeft geen algemene rondleidingen. Wel is er de mogelijkheid voor een bezoek als u of uw naaste binnenkort wordt opgenomen. U kunt een afspraak maken voor een oriënterende kennismaking via telefoonnummer 030-2211355 of mail contact@hospicedemeter.nl

"Er was een basaal gevoel van vertrouwen, hier staan mensen voor hun job (Chris Maas)"

Vrijwilliger worden in hospice Demeter?

Bent u geïnteresseerd in een van de vrijwilligerstaken? Werkt u graag in een gemengd team van professionals en goed opgeleide vrijwilligers? Dan nodigen wij u van harte uit contact op te nemen met de vrijwilligerscoordinator, Mariëlle Pickkers. De coördinator spreekt graag met u af om u te vertellen over het vrijwilligerswerk in Hospice Demeter.

Meld u aan als vrijwilliger

Ervaring in de zorg is niet noodzakelijk. Een evenwichtige persoonlijkheid, levenservaring, een luisterend oor, aandacht voor anderen en flexibiliteit zijn belangrijke kwaliteiten voor het werken in een hospice. Uw collega-vrijwilligers hebben heel uiteenlopende achtergronden: een bont geheel van betrokken mensen! Voor de continuïteit vragen we wel van u dat u per week minimaal één dagdeel beschikbaar bent.

Organisatie en samenwerkingspartners

Managementteam hospice Demeter
Drs. Wilma Kleijer, MSc, locatiemanager
Gon Uyttewaal MSc, verpleegkundig specialist en aanspreekpunt bij afwezigheid van de locatiemanager
Mariëlle Pickkers, leidinggevende vrijwilligersorganisatie

Management AxionContinu

Mariska de Roo, manager Divisie Thuis

Medisch team

Drs. Toosje Valkenburg, huisarts; Gezondheidscentrum De Bilt
Dr. Alexander de Graeff, hospice-arts

Lees meer Lees minder

Verpleegkundig specialisten
Gon Uyttewaal, MSc Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, gespecialiseerd verpleegkundige oncologie
Drs. Cathelijne Verboeket, MSc Verpleegkundig specialist palliatieve zorg
Marion Geels, MSc Verpleegkundig specialist palliatieve zorg

Dienstenteam huisartsen in de regio
Drs. Marieke Ausems, huisarts, kaderarts palliatieve zorg; Gezondheidscentrum Niftarlake, Tienhoven
Drs. Marga van der Cruijsen, huisarts; Huisartsenpraktijk Bilthoven Noord
Drs. Pauline de Graaf, huisarts; Huisartsenpraktijk Bosboomstraat, Utrecht
Drs. Floris Hirsch, huisarts; Gezondheidscentrum De Bilt
Drs. Jos van der Horst, huisarts; Huisartsenpraktijk Orionlaan, Bilthoven
Drs. Ard-Jan de Jong, huisarts; Gezondheidscentrum De Bilt
Drs. Joost Nijssen, huisarts; Huisartsenpraktijk Bilthoven Noord
Drs. Doremiek Verdijk, huisarts; Huisartsenpraktijk Orionlaan, Bilthoven
Dr. Dorien Zwart, huisarts; Gezondheidscentrum De Bilt
Drs. Hortense Bongaerts, huisarts; Gezondheidscentrum de Bilt
Drs. Margriet Lems, huisarts; Gezondheidscentrum de Bilt

Paramedisch team
Ds. dr. Joep van de Geer, geestelijk verzorger

Aanvullende zorg

Jorrit Ackema, fysiotherapeut; Gezondheidscentrum de Bilt

Facilitair ondersteunend team
Carla van Dijk, coördinator huishouding hospice Demeter
Martin de Rijk, huismeester hospice Demeter
Jacqueline Lehman, medewerker hospitality hospice Demeter

Bekijk hier onze samenwerkingspartners.

Bekijk hieronder onze samenwerkingspartners.

Stichting Vrienden van Academisch Hospice Demeter

De Stichting Vrienden van Academisch Hospice Demeter ondersteunt het hospice met middelen die zij ontvangt uit donaties, sponsoring, vaste bijdragen en giften in natura of legaten. Dankzij de Vrienden kunnen we u en uw naasten de extra’s bieden van een prachtige tuin, een comfortabel en gastvrij huis, aangepaste voeding en complementaire zorg en ontspanning. We zijn alle donateurs en Vrienden daarvoor heel dankbaar!

Word ook Vriend van Demeter

Dat is snel geregeld door:

  • Een machtiging af te geven aan uw bank voor jaarlijkse overschrijving vanaf 45 Euro, of
  • Vriend voor het leven’ te worden met een éénmalige bijdrage vanaf € 1.000,- of
  • Een schenking te doen via een notariële of onderhandse akte of via een testament.

Doneren

U kunt ook éénmalig een door uzelf bepaald bedrag voor een specifiek doel overmaken.

ANBI
De Stichting Vrienden is door de Belastingdienst erkend als Algemeen nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat de schenkingen, legaten of erfenissen die de Stichting verkrijgt niet belast worden met schenkbelasting of erfbelasting. In het kader van de regelgeving rondom de ANBI-status is een verantwoording opgesteld die hier te lezen is.

Schenkingen en testamenten
Het is mogelijk een fiscaal aantrekkelijke schenkingsovereenkomst voor tenminste vijf jaar aan te gaan. Als deze periodieke gift voldoet aan een aantal voorwaarden en schriftelijk is overeen gekomen, dan kunt u de gift aftrekken van uw inkomstenbelasting. Het invullen van een eenvoudig formulier is voldoende. In beginsel hoeft u een dergelijke periodieke schenking niet notarieel vast te leggen. Mocht u dit echter toch wensen, dan stelt notariskantoor Houwing Van Beek in Bilthoven de akte kosteloos op.

Verder kunt u ons steunen met een testamentaire regeling. Dat kan bijvoorbeeld door de Stichting Vrienden van Academisch Hospice Demeter in uw testament een legaat toe te kunnen of door onze Stichting in uw testament tot erfgenaam te benoemen. Als u hierover graag in gesprek wilt gaan of meer informatie zou willen, belt of mail dan met het hospice: