Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

1000004680
19 sep.

Blijven leren geeft verdieping aan je vak

Collega Petra de Kruijf, Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV), vertelt in een interview met V&VN Magazine over haar rol als verzorgende IG en waarom het zo belangrijk is om bij te blijven leren. Door bij te blijven leren wordt de rol van verzorgenden IG steeds beter ingevuld.

Inmiddels werkt Petra sinds 5 jaar bij AxionContinu op locatie Voorveldse Hof in Utrecht. Petra is trots op haar vak: "Er is me wel honderd keer aangeboden om een opleiding tot verpleegkundige te volgen. Dat zien mensen blijkbaar toch als de volgende stap. Maar daar is het mij helemaal niet om te doen." Dicht bij de patiënt zijn en liefdevolle kunnen bieden, dat is voor Petra enorm van waarde.

Petra is een mooi voorbeeld van iemand die ook beroepsmatig actief is naast haar dagelijks werk in het woonzorgcentrum. Zo zit Petra in de Verpleegkundige en Verzorgende Adviesraad van AxionContinu en volgde zij eerder al verschillende opleidingen, waaronder de opleiding tot Eerst Verantwoordelijke Verzorgende. "Dan ben je eigenlijk de spil in het zorgproces. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de familie. Je stelt een zorgleefplan op. Neemt deel aan artsenvisites. Je krijgt meer verantwoordelijkheden en dat zorgt voor meer verdieping van het vak."

Ook volgde ze twee jaar geleden de vervolgopleiding tot Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP). Ze had al jarenlange ervaring met mensen met dementie en hoorde hoe belangrijk het is om de levensloop van iemand te kennen. "Door die opleiding leerde ik op andere manieren omgaan met bepaald gedrag. Door de opleiding kan ik het bewuster inzetten."

Lees hier het hele interview met Petra de Kruijf in het V&VN Magazine.

"Als verzorgende IG zorg ik voor de basisbehoeften, ben ik dicht bij de patiënt. Dat gaat om liefdevolle zorg, om lekker eten, om ervoor zorgen dat de patiënt wat te doen heeft. Daarin wil ik steeds beter worden. Dan kun je van enorm grote waarde zijn. Dát beeld van verzorgenden IG zou wat mij betreft wel beter op de kaart mogen staan."
- Petra de Kruijf