Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Axion Continu thuiszorg 7607
25 sep.

Samenwerking druppelbril: zelf druppelen

Ouderen in de regio Utrecht kunnen voortaan zelf hun ogen druppelen met een druppelbril, zonder dat daar een zorgverlener voor nodig is. Een mooie nieuwe samenwerking tussen ouderenorganisaties (waaronder AxionContinu), huisartsen, oogartsen en apothekers in Utrecht.

Innovatie zorgt voor zelfredzaamheid

“Druppelen doet u zelf; al dan niet met hulpmiddel of hulp van een naaste, tenzij dit echt niet anders kan,” is de boodschap die unaniem door alle betrokken organisaties wordt uitgedragen en ondersteund. Het idee daarachter is eenvoudig: als iemand zelf oogdruppelt, kan de wijkverpleegkundige meer tijd besteden aan cliënten die écht niet zonder zorg kunnen. “De vraag naar thuiszorg groeit, maar het aantal zorgverleners groeit niet mee. We moeten onze werkwijze wel aanpassen om goede kwaliteit te kunnen blijven bieden,” zegt wijkverpleegkundige Petra Heemstra die betrokken was bij de voorbereidingen vanuit AxionContinu. “Voor het oogdruppelen moet je soms vier keer bij iemand langs, daarna bouw je het geleidelijk af. Alles bij elkaar ben je daar veel tijd mee kwijt terwijl iemand het met een druppelbril gemakkelijk zelf kan. En het doorgaans ook fijn vindt om het zelf op een zelfgekozen moment te doen.”

De nieuwe werkwijze wordt sinds een paar weken gebruikt. Petra: “Sommige cliënten vinden het wel spannend. En als het iemand echt niet lukt en ook niemand in de omgeving heeft om een beroep op te doen, komen we natuurlijk in actie.”

Samenwerking smaakt naar meer

Dit initiatief laat zien wat de kracht is van samenwerking tussen de verschillende zorgbranches in de regio. Door het verbeteren van zelfredzaamheid onder ouderen vermindert de druk op de zorg. Deze gezamenlijke aanpak is gerealiseerd vanuit een stuurgroep bestaande uit Utrechtse ouderenzorgorganisaties (IVVU), Utrechtzorg en UNICUM huisartsenzorg, en werd mogelijk gemaakt door de inzet van een kwartiermaker en middelen van de gemeente Utrecht.

Dankzij deze samenwerking is veel ervaring en kennis opgedaan over het branche-overstijgend en regionaal herontwerpen van zorgpaden. Deze ervaring wordt direct ingezet in een vervolginitiatief waarbij bewezen effectieve hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen breed worden geïmplementeerd. Daarnaast wordt geïnventariseerd welke hulpmiddelen nog meer in aanmerking komen voor een vergelijkbare aanpak. Subsidie van het Zorgkantoor Zilveren Kruis maakt mogelijk dat de zorgpartners kunnen blijven werken aan het regionaal herontwerpen van zorgpaden en de implementatie van hulpmiddelen.


Nieuwsgierig naar de samenwerking en wil je meer weten? Kijk op www.ouderenzorgutrecht.nl